Serbia: Search Now On To Find And Prosecute Illegal Serbian and Italian Bird Hunters.

Serbian campaigners are now fighting Serbian and Italian hunters who in the past 3 days have killed around 450 birds as can be seen in the photographs.

These birds are protected by Serbian nature laws; but after the police arrested the hunters, word came from higher up (government ?) that the hunters should be allowed to go free, and take all the birds bodies with them.

The Italian hunters also had in their possession some illegal arms.

On 5/9, the police and inspectors have gone to Bujanovac town, but the Italian hunters have already gone and taken the dead birds with them.  Possibly they have gone to a region either North or South of Bujanovac.

By Serbian law, the hunters must be arrested and punished – as they are killing protected birds.  Campaigners think that because of the corruption within Serbia; the hunters will escape pubishment.

Campaigners sent their first charge to the authorities on 1/9/2012 as the police and inspectors did not act in agreement with the law.  Initially the police did, but they were then informed from higher to stop their actions.

It is thought that the hunters may have gone to Jagodina, a Southern Serbian city, or possibly to Natalinci – a South Serbian village where it is known there is a hunters centre.

Further actions are ongoing but will not be published at the moment for obvious reasons.

The following shows the charges made by the campaigners.

EPAR, Prijava, ubijanje velikog broja strogo yast. vrsta ptica, krivlov, dokazi mogu nestati, nesavestan rad PS Bujanovac, 02.09.2012.

EPAR, Pritužba na rad načelnika PU Vranje i PS Bujanovac, 02.09.2012.

strogo_zasticene_vrste_prilog_2-1

zasticene_vrste_prilog_1-2

—————————

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Beograd

Direktoru policije, gosp. Miloradu Veljoviću

Uprava kriminalističke  policije , Načelniku

05.09.2012. god.
Ponovo urgiramo jer policija i dalje nije postupila po prijavi od 02.09.2012. i to , da se odmah pronađu 2 italijanska državljana koji su u našoj zemlji 01.09.2012. počinili krivično delo,  Nezakonit lov i napravili štetu od nekoliko miliona dinara samo u krivolovu 01.09. a lovili su i 2 dana pre.  Njih je  je komandir PS Bujanovac pustio da idu slobodno dalje umesto da ih pritvori i konsultuje tužilaštvo za dalje postupanje. .  Komandir PS Bujanovac nije obezbedio materijalne dokaze i mrtve ptice predao upravniku LU Bujanovac.  Mrtve ptice još nisu pronadjene a ovo na slikama nije sve .  Lovci LU Bujanovac kojima su se smučili Italijani, kažu da su 30.08. i 31.08.  pobili još najmanje 450 ptica, sve strogo zaštićene vrste. TO MORA DA SE PRONAĐE; mrtve ptice su još uvek u Srbiji, negde u Bujanovcu  ili u Leskovcu kod Strahinje Nikolića, ul. Blagoja Nikolića 78 , 16000  Leskovac  , koji ih je doveo u lov.  Strahinji Nikoliću je vraćena nelegalna puška petometka br. 561897  kojom je krivično delo počinjeno, a i džip je otišao iako je i on korišćen za izvršenje krivičnog dela i prevoz Italijana i pobijenih ptica. Molimo da se sve to oduzme do okončanja postupka jer će ove mrtve ptice neko morati da plati budžetu Republike Srbije.

01.09. došla su još 4 Italijana u Bujanovac ali nisu smeli više da ih izvedu u lov , pa su ih sve  zajedno,  u organizaciji Strahinje Nikolica iz Leskovca , 6 Italijana odveli da love na drugom mestu. Dakle, napustili su teritoriju nadležnosti PS Bujanovac gde su počinili krivično delo,  ubijali strogo zaštićene vrste ptica  i otišli u centralnu Srbiju i love i dalje. I dalje čine krivično delo  i ubijaju strogo zaštićene vrste ptica.
Saznali smo da se nalaze na podučju nadležnosti PU Smederevo , PS Smederevska Palanka, u selu koje se zove Natalinci gde gazduje LU Natalinci,  gde ima kupljena kuća za boravak stranih državljana koji se bave isključivo krivolovom i ubijaju strogo zaštićene vrste ptica.  U lov ih vodi meštanin sela Natalinci koji se zove Dragan “poštar”, ne znamo da li je stvarno poštar ili mu je to nadimak. Sasvim sigurno ima veze sa LU Natalinci.
Selo Natalinci se nalazi između Kragujevca i Topole.
Molimo Vas da odmah obavestite kolege PU Smederevo,  PS Smederevska Palanka  a od kolega iz PS Bujanovac pribavite imena svih 6 italijanskh državljana jer su ih oni legitimisali i zapisali imena i brojeve pasoša,  i obavestite PU Smederevo da proveri da li su tamo , jer imamo saznanja da se nalaze tamo i love i dalje. Posebno se ne sme dozvoliti da 2 italijana koja su napravila višemilionsku štetu ne napuste Srbiju a da ne plate štetu.
Činjenica je i to da su i naši državljani krivi kao saučesnici u izvršenju krivičnog dela jer su im to omogućili..Neshvatljiva je snishodljivost naše policije prema strancima koji su izvršioci krivičnog dela i neshvatljivo je da su pušteni da idu dalje kao da ništa nije bilo. Pitamo se šta bi bilo sa našim državljaninom koji bi u Italiji napravio ovakav masakr ptica u krivolovu????
Molimo da pogledate fotografije u prilogu, sve ove ptice nisu lovne, vrednosti ovih vrsta su od 10.000,00 do 60.000,00dinara,  po jedinki,  na osnovu Priloga I  I Priloga II ,  Pravilnika o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste(“Službeni glasnik RS”, broj 37/10).
Molimo Vas da postupate hitno jer se Italijani opet mogu premestiti negde, mi ne možemo da ih jurimo po celoj Srbiji da bismo sprečili dalje ubijanje ptica ako nas policija stalno sabotira i pušta izvršioce.  Takodje da se postupi po svim tačkama prijave jer u nepostupanju PS Bujanovac stekli su se elementi krivičnog dela o čemu smo podneli pritužbu SUK MUP-a RS.

S poštovanjem
EPAR – OIPA SRBIJA / Alijansa za zaštitu prirode,prava životinja i prava ljudi

24000  Subotica,  Matka Vukovića 9

Zastupnik: Prim.mr.sci.dr.med.Slavica Mazak Bešlić

epar@open.telekom.rs

epar-oipaserbia@hotmail.com

p.s. Čuvajmo šume! Štedite papir i javni novac, pošaljite odgovor u elektronskoj formi!


From: epar
To: milorad.veljovic@mup.gov.rs; ukp101@mup.gov.rs; milos.oparnica@mup.gov.rs
CC: ivica.dacic@mup.gov.rs
Subject: URGENCIJA 04.09.2012. na HITNA Prijava, ubijanje velikog broja strogo zast.vrsta ptica, dokazi, lesevi ptica mogu nestati, nesavestan rad nacelnika PS Bujanovac , 02.09.2012.
Date: Tue, 4 Sep 2012 09:08:32 +0100

04.09.2012.URGIRAMO DA SE POSTUPI PO PRIJAVI, ODMAH,   POSTUPAK SPROVODJENJA PRAVDE SABOTIRA I POLICIJA. HITNO, MATERIJALNI DOKAZI ĆE NESTATI.6 ITALIJANA SE SADA NALAZE NA PODRUČJU NADLEŽNOSTI PU JAGODINA I DALJE UBIJAJU STROGO ZAŠTIĆENE VRSTE PTICA.U LU BUJANOVAC NALAZI SE VIŠE OD 450 POBIJENIH PTICA, STROGO ZAŠTIĆENIH VRSTA.
POLICIJA NEĆE DA IZVRŠI PRETRES POKUŠAVAJU DA ZAŠTITE SEBE ZBOG NEPOSTUPANJA PO ZAKONU.HITNO, MOLIMO VAS!!!!

S poštovanjem

EPAR – OIPA SRBIJA / Alijansa za zaštitu prirode,prava životinja i prava ljudi

24000  Subotica,  Matka Vukovića 9

Zastupnik: Prim.mr.sci.dr.med.Slavica Mazak Bešli

epar@open.telekom.rs

epar-oipaserbia@hotmail.com

p.s. Čuvajmo šume! Štedite papir i javni novac, pošaljite odgovor u elektronskoj formi!


From: epar
To: milorad.veljovic@mup.gov.rs; ukp101@mup.gov.rs
CC: dp@mup.gov.rs; ivica.dacic@mup.gov.rs
Subject: HITNA Prijava, ubijanje velikog broja strogo zast.vrsta ptica, dokazi, lesevi ptica mogu nestati, nesavestan rad nacelnika PS Bujanovac , 02.09.2012.
Date: Sun, 2 Sep 2012 06:35:04 +0100

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Beograd

Direktoru policije, gosp. Miloradu Veljoviću

Uprava kriminalističke  policije , Načelniku

~ molimo vas da postupate hitno radi obezbeđivanja materijalnih dokaza  izvršenog krivičnog dela I naredite načelnicima PU Vranje I  PS Bujanovac da postupaju po zakonu ~

02.09.2012.god.

Predmet  HITNA Prijava I Zahtev da se obezbede I sačuvaju materijalni dokazi izvršenog krivičnog dela koje se desilo na području nadležnosti PS Bujanovac, 2 Italijanska državljana su u krivolovu napravila masakr strogo zaštićenih vrsta ptica, a materijalni dokazi – pobijene strogo zaštićene vrste ptica mogu nestati zbog nepostupanja načelnika PS Bujanovac I PU Vranje I  postoji opasnost da materijalni dokazi izvršenog  krivičnog dela nestanu.

HITNO!!! MOLIMO VAS!!!!

Poštovani,

Obaveštavamo vas zbog daljeg postupanja policije, da smo dana 31.08.2012. god. dobili dojavu da se na terenu nadležnosti PS Bujanovac , nalaze 2 Italijanska državljana od 30.08.2012. I da  bez prisustva lovočuvara idu u lov I  ubijaju strogo zaštićene vrste ptica, drozdove, iz  familije Turdidae.   Sve vrste iz te familije su stogo zaštićene vrste ptica I nalaze se u  Prilogu  I Pravilnika  o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka , životinja I gljiva (“Službeni glasnik RS, br. 5/10”), te je svako ubijanje  tih ptica krivolov na osnovu Člana 276. KZ RS.

Na osnovu Člana 269.st.2.  za sve radnje na ubijanju I mučenju posebno zaštićenih vrsta  životinja propisana je kazna zatvora do 3 godine I novčana kazna, posebno kad se radi o velikom broju ubijenih životinja, što su nesporno 2 Italijanska državljana učinila, kršeći propise naše zemlje ali uz pomoć naših držvljana jer oni sami ne bi mogli doći I krivoloviti I smatramo da je veća odgovornost naših državljana koji ne poštuju propise I protivpravno pribavljaju materijalnu korist. .

Na osnovu Priloga I,  Pravilnika o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste(“Službeni glasnik RS”, broj 37/10), propisana je visina naknade  štete koja se mora naplatiti od počinioca koji je ubio strogo zaštićenu jedinku bilo koje vrste, pa je za drozdove u zavisnosti od vrste propisano od 10.000 do 15.000 dinara. Sumnjamo da su pobijeni drozdovi borovnjaci I za njih je odšeta 12.000,oo din po jedinki.

Vrste ptica pevačica ne možemo sa sigurnošću reći o kojim vrstama se radi dok ne dobijemo fotografije , pa će se na osnovu toga znati kolika sve to košta I to neko treba da plati.

Familija Passeridae, gde spadaju vrapci  kojih je ubijeno 6 kom, za 1 jedinku odšteta je 15.000,00 dinara

Red CORACIIFORMES, gde spada Pupavac (Upupa epops), koji je vrlo  retka ptica, odšeta je 50.000.00 din. po jedinki.

Familija Columbidae, gde spadaju grlice, odšeta je 50.000,00 dinara po jedinki,  koja  je ubijena u krivolovu , inače je lovna vrsta.

Pravilnik o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste(“Službeni glasnik RS”, broj 37/10),  u prilogu.

Determinaciju pobijenih ptica trebalo je  da izvrši ovlašćeno lice, ornitolog  Zavoda za zaštitu prirode, iz Niša, ali ga niko nije pozvao kao ni nadležnu inspekcijsku službu životne sredine iz Vranja.  Inspektorka životne sredine iz Vranja  je obaveštena o dogadjaju 01.09.2012. kada se videlo da načelnik PS Bujanovac i PU Vranje imaju nameru zataškati dogadjaj.

01.09.2012. u noćnim satima dobili smo dojavu da će Italijani i treći dan izaći da love, nakon čega je naš saradnik iz Vranja,  Djoka Marinković krenuo za Bujanovac u nameri da ode u policiju i prijavi sve a i pomogne policiji u otkrivanju krivičnog dela, nezakonit lov,  jer kao bivši lovočuvar ima veliko iskustvo u radu sa krivolovcima.  Javljeno je da će Italijani ponovo loviti na Bujanovačkom polju što se pokazalo kao tačno.  Kad su krenuli iz lovišta sačekala ih je patrola i zaustavila radi kontrole oko 11.00h .

Dana 01.09.2012. god. tokom policijske kontrole identiteta lica i vozila konstatovano je da se voze u džipu >Nissan domaće  reg.tablice  LE. 037.AP , čiji je vlasnik izvesni Strahinja Nikola iz Leskovca koji ih je doveo da love u Srbiji.  Kostatovano je da imaju dozvolu za lov prepelica  br.1666, izdatu od strane LU Bujanovac .  U  džipu je pronadjeno

1.      zabranjeno oružje za lov, puška petometka nemačke proizvodnje, automatska , br. 561897 koja nije njihova. Vlasnik puške je Strahinja Nikola iz Leskovca i nisu imali oružni list a ni bilo kakvu potvrdu za korišćenje te puške , niti je ta puška dozvoljena za lov. Pušku je načelnik PS Bujanovac vratio  Strahinji iz Leskovca.

2.      2 velike kartonske kutije , pune municije,  kalibra 12,

3.      2 zabranjene  vabilice za prepelice, na baterije I

4.      pronadjena je velika količina pobijenih ptica u džaku, (drozdovi 75kom. , vrpci  6 kom,  5 raznih ptica pevačica, 1 mala ptica pevačica uništena metkom do neprepoznatljvosti vrste, 1 pupavac I 1 grlica)   sve strogo  zaštićene vrste, osim grlice ,  koje se ne love I pripadaju Prilogu  I Pravilnika  o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka , životinja I gljiva (“Službeni glasnik RS, br. 5/10”)

Ovaj džip zaustavljen je po prijavi, radi kontrole,  jer smo imali dojavu da se ta 2 Italijana,  treći dan zaredom bave  krivolovom i ubijaju strogo zaštićene vrste ptica  u lovištu >Golub< Bujanovac, što je krivično delo na osnovu Člana 269. i 276. Krivičnog zakona RS.  To im je omogućio predsednik LU >Golub< Bujanovac i izvesni Strahinja Nikola iz Leskovca koji navodno ima agenciju za lov i dovodi lovce iz Italije , sumnjamo da je sedište te agencije u Paraćinu, >EUROPA TOURS< D.O.O, ul. Nikole Pašića bb.  Sve to divljanje po našoj prirodi , strani lovci  plaćaju im na ruke,  po 50 EVRA po lovcu za lovni dan , ma šta ubili, što predsednik LU I Strahinja podele posle , a o prisustvu stranih lovaca najčešće ne ostaje nijedan pisani trag da su tu bili i lovili jer posle krijumčerenjem,  preko >veze< na granici  iznesu pobijene ptice ili drugu divljač  iz zemlje .

Ističemo i pohvaljujemo veoma korektan i savestan rad policajaca PS Bujanovac ,  Aleksandra Nikolića i Kemala Ramadanija koji su sve to hteli da oteraju u policijsku stanicu na dalju proceduru. Ali, tada su krenuli telefonski pozivi i urgencije da se sve to zataška i to preko načelnika PS Bujanovac ili Načelnika PU Vranje,  koji su  se >konsultovali< i naredili policajcima da ih puste pod izgovorom da >to nije njihova nadležnost

Načelnik PS Bujanovac nije dozvolio da na teren izađe krim. tehničar radi fotografisanja dokaznog materijala na licu mesta, čime je izvršio prikrivanje dokaza krivičnog dela. Medjutim, naš saradnik Mariković je sve fotografisao.

Pored toga, naređeno je da se puška petometka vrati vlasniku a sve pobijene ptice date su upravniku  lovišta Bujanovac ,koji se zove Dragan, nadimak >Mačor< da odnese u lovačko udruženje  gde ima zamrzivač. Verujemo da se u tom  zamrzivaču nalaze i pobijene ptice od prethodna 2 dana lova ili u privatnoj kući u mestu Rakovac gde Italijani borave.

S toga je potrebno hitno izdati nalog za pretres navedenih objekata u cilju pronalaženja ostalih pobijenih ptica i obezbediti da pobijene ptice koje su odnete sa lica mesta ne nestanu.  Ukoliko nestanu, biće da su načelnici policije postupili samovoljno ,  mimo Zakona o policiji i  pomogli da se izvršeno krivično delo prikrije.

Postupkom  predavanja ptica upravniku lovišta koji nema nadležnost za strogo zaštićene vrste ,  obezbedili su da materijalni dokazi krivičnog dela nestanu  i time opstruirali rad i izvrgli ruglu i podsmehu rad patrole na terenu, koji je bio u skladu sa zakonom.

Zbog poniženja koje su doživeli policajci Nikolić i Ramadani , od svojih pretpostavljenih, a radili su savesno i korektno, zbog podsmeha okoline kojim su izloženi i poslate poruke narodu , da se krivično delo isplati,  Predlažemo da se posebno nagrade policajci a njihovi pretpostavljeni kazne u skladu sa Zakonom o policiji!!!!

Imamo saznanja da je nedavno bujanovačka policija pohvatala u noćnom  krivolovu na zeca, sa zabranjenim farovima, neke naše državljane i da je tada znala kako treba da postupa u skladu sa Članom  276. KZ RS ,  oduzela je sve što je korišćeno za krivolov i ulov,a džip koji je korišćen za krivolov se i sada nalazi na parkingu ispred PS Bujanovac, pa je nejasno kako sada za Italijane načelnik nije znao kako treba da radi, nije oduzeo vozilo, oružje ni ulov, nije pozvao nadležnu inspkeciju, nije obavestio ovlašćeno lice za determinaciju ptica već je dao da se sve pobijene ptice odnesu i već danas to sve može da nestane jer ova 2 Italijana koja su sve ovo pobila, danas treba da idu a  nakon toga su nedostupni našim vlastima.

Da stvar bude još gora , juče 01.09. došla su jos 4 Italijana preko Strahinje koji imaju nameru da love i ubijaju naše ptice koje je zadesila elementarna nepogoda, izgorela su im staništa u požarima kojih ima puno na jugu Srbije , izgubili su hranidbene resurse i lov je po Zakonu o divljači i lovstvu morao biti zabranjen, ali se na to niko nije osvrnuo, ni  korisnici lovišta a ni nadležne lovne inspekcijske službe.

Na ovaj način je kasa države Srbije oštećena za najmanje  1.500.000,00 dinara koliko vrede samo pobijene ptice 01.09.2012. koje su bile predmet kontrole.

Isti Italijanski državljani su nam prošle jeseni izmakli sa 450 pobijenih drozdova i ilegalno ih preneli preko granice jer smo kasno dobili dojavu!!! Što govori da je to stalna i česta pojava da nema  naplate štete koja je mogla . puniti budžet  i ko ima pravo da zbog svojih ličnih interesa ovako oštećuje državu Srbiju??? Molimo da to istražite!!!

Molimo vas da postupate hitno po svakoj tački prijave, posebno da se obezbedi da materijalni dokazi, da pobijene ptice ne nestanu, da se oduzme nelegalna puška petometka i vozilo koje je koriščeno za krivolov, džip marke >NiSSAN< domaće  reg.tablice  LE. 037.AP

p.s. Afera >Balkanske ptice< traje i dalje a ovo je sumnjamo način na koji se to krivično delo i dalje odvija u Srbiji i pustoši fauna ptica, jer prvi ljudi policije ne poštuju zakon  a veza na granici pušta da se iznesu pobijene ptice na kojima Italijani zarađuju enormne sume novca, a naše domaće neznalice zbog sitnih, ličnih, kratkoročnih  interesa  uništavaju prirodno bogatsvo naše države.

S poštovanjem

EPAR – OIPA SRBIJA / Alijansa za zaštitu prirode,prava životinja i prava ljudi

24000  Subotica,  Matka Vukovića 9

Zastupnik: Prim.mr.sci.dr.med.Slavica Mazak Bešlić

Leave a comment